Notícies

 Inici / Notícies / Signatura del Conveni de Col·laboració entre l'AFLD i l'AGAD
Signatura del Conveni de Col·laboració entre l'AFLD i l'AGAD

Signatura del Conveni de Col·laboració entre l'AFLD i l'AGAD

La lluita contra el dopatge a Andorra va començar amb la publicació de la Llei de l’esport, del 30 de juny de 1998. El 12 de maig del 2005, es va publicar el Reglament de controls de dopatge i amb aquest text legal es va posar en funcionament la Comissió Estatal Antidopatge. Aquesta Comissió va passar a ser l’òrgan encarregat de l’organització i la coordinació de les accions de lluita contra el dopatge marcades pel Pla nacional de lluita contra el dopatge publicat al maig del 2006.

A escala internacional, Andorra es va adherir a la Convenció contra el dopatge del Consell d’Europa al 1989 i, a l’octubre del 2008, a la Convenció internacional de lluita contra el dopatge en l’esport de la Unesco.
L’Agència Andorrana Antidopatge (AGAD) es va crear al 2016 a través de la Llei 3/2016, de creació de l’AGAD i és una parapública que té com a activitat principal signar i aplicar a Andorra el Codi mundial antidopatge vigent a cada moment, amb l’objectiu de protegir el dret dels esportistes de participar en activitats esportives sense dopatge, promoure la salut i garantir l’equitat i la igualtat de tothom en l’àmbit de l’esport. Per aconseguir-ho te diverses eines: eines preventives com la informació i l’educació; i eines més repressives com són la realització de controls de dopatge en competició i fora de competició.
Segons el Codi Mundial de l’AMA, cada organització antidopatge és responsable de dur a terme tots els aspectes relacionats amb la realització de controls de dopatge al seu territori tot i que poden ser delegats a terceres parts. Cada organització nacional antidopatge de cada país te l'autoritat de realitzar controls dins i fora de competició a tots els esportistes que siguin nacionals, residents, titulars de llicències o membres d'organitzacions esportives d'aquest país.

Des de la creació de l’AGAD, les relacions amb les organitzacions antidopatge dels països veïns han estat estretes i hem col·laborat en reiterades ocasions. Des de fa un temps que estem treballant estretament amb l’Agència Francesa de Lluita contra el Dopatge (AFLD) per tal d’establir un conveni que ens permeti apropar ambdues organitzacions i facilitar les tasques per tal d’aconseguir l’objectiu comú de protegir el dret dels esportistes de participar en activitats esportives sense dopatge, promoure la salut i garantir l’equitat i la igualtat de tothom en l’àmbit de l’esport. Amb la pandèmia, un gran nombre d’esportistes de moltes nacionalitats diferents, s’han desplaçat a Andorra a viure i a entrenar. També cal destacar la proximitat del Centre d’alt rendiment i d’entrenament en alçada de Font Romeu.
Tots aquest fets prèviament exposats, son els que ens han portat finalment a la signatura d’aquest conveni.
 
Ens hem reunit avui dia 8 de novembre a l’ambaixada de França per tal de formalitzar-ne la signatura. Hem comptat amb la presència de l’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet. Els representants d’ambdues organitzacions que han signat el conveni, han estat per la part de l’AFLD, el Sr. Jérémy Roubin, en tant que Secretari General i per la part de l’AGAD, la Sra. Sílvia Riva, Ministra de Cultura i Esports i Presidenta del Consell de l’AGAD.
Tanmateix, també han participat a la trobada el Sr. Damien Ressiot, director del departament d‘enquestes i investigacions de l’AFLD així com la Sra. Natàlia Font, directora de l’AGAD.
 
Hem pogut compartir una càlida conversa compartint les respectives realitats i els horitzons pròxims d’ambdues organitzacions.
 
Comparteix
Subscriu-te per rebre la nostra Newsletter Assabentat de les darreres actualitzacions i notícies de l'AGAD.
Utilitzarem el teu correu per a informar-te de novetats i notícies relacionades amb antidopatge. No el compartim amb tercers, i en la nostra política de privadesa trobaràs informació addicional sobre aquest tractament, i sobre la manera d'exercir els teus drets d'accés, rectificació i supressió, entre altres.